2012. október 2., kedd

Zabpehely reggelire! Receptekkel!

Imádom a zabpelyhet!
Miért?
Mert nagyon sok mindent lehet belőle készíteni, finom, egészséges és Update 1-es kódú, vagyis reggeltől estig fogyasztható!
Ebben a posztban a zabpehely élettani hatásáról és recepteket olvashattok!

A bionatura.hu oldalon ezt írják róla:
Az elmúlt években egyre növekedett az érdeklődés a zabpehely, és annak egészségügyi előnyei iránt. Már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának, valamint segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
A zabpehely sok sportoló étrendjében is központi szerepet tölt be, különösen az erősportolók között. Az oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a vércukorszintet. A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Ez a cukorbetegek számára különösen jó hír.
Napjainkban az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott, gondosan válogatott egész szemű zabot megtisztítják külső héjától, majd malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.

A zabpehely élettani hatása:
- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni.

Mit egyek reggelire?

Overnight oats! 
Így hívják az angolok. Nagyon jó ötlet annak, aki reggel nem ér rá reggelikészítéssel bíbelődni! Ugyanis ez a finom reggeli egész éjszaka a hűtőben pihen!

Hozzávalók:
1 csésze=200 ml
  • 3/4-1 csésze tehéntej vagy joghurt
  • 1/2 csésze zabpehely
  • bármi finomság: étcsoki, magok, gyümölcsök, édesítőszer, fűszerek (ha fogyizol, akkor csak olyan élelmiszerek közül válassz, amelyek update 1-2-esek! Egészséges életmódot tartók de. 12-ig mindent beletehetnek!)
Elkészítés:
  1. Előző este keverd össze a hozzávalókat és tedd lezárható fedelű edénybe, majd a hűtőbe!
  2. Maradjon bent egész éjjel, majd másnap kanalazd be reggelire!
Kedvenc variációim:
zabpehely + tej +diákcsemege +3 kocka étcsoki darabolva
zabpehely + joghurt +1 db banán + 1 evőkanál eperdzsem
zabpehely + Danone 0%-os Activia ananászos joghurtital + 1 őszibarack

Zabkása
Porridge-tradicionális angol reggeli
A tejbegríz egészségesebb változata!

Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely,
- 2 csésze tej
- aszalt gyümölcsök
- friss gyümölcs 
- tetejére: dióféle
- édesítésnek: méz, pötyi, xilit stb.
- csipet só (elhagyható)
- tetejére szórásnak: fahéj (elhagyható)

Veszek egy lábost, megpirítom a zabpelyhet, felöntöm a tejjel, majd hagyom főni, és 10-15 percig puhára főzöm benne a zabpelyhet. A zabpehely kis nyákot ereszt, megdagad.
Ha nem sürgős a megevése, még fedő alatt hagyhatod, hogy dagadjon, de nem kötelező.
Ha megfőtt, édesíted, csipet sót rakhatsz hozzá, ami jobban kihozza az ízét. Belehalmozod egy tálba, megszórod az aszalt és friss gyümölcsökkel, diófélével, és csipet fahéjat is szórhatsz rá ízesítésként.

Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Zabkását már többször ettünk reggelire, és tényleg kitart ebédig :) Ezt a másik verziót még nem próbáltam, de jól hangzik!

    VálaszTörlés