2012. szeptember 24., hétfő

Élj egészségesen 3. rész: Egészséges reggelik

Sziasztok!

Életmódváltoztatásom következő lépése az a tudatos és rendszeres reggelizés! 

Biztos veled is előfordult már, hogy reggel annyira össze van szűkülve a gyomrod, hogy max. a kávé vagy  a tea csúszik le. Ledobod, aztán irány dolgozni! Útközben persze a csábító illatoknak köszönhetően megveszed a pékségben a túrós batyut vagy a fornettis finomságokat. Azonnal be is dobod, de egy óra múlva farkas éhes vagy! 
De miért is van ez?
Képzeld el azt, hogy reggel munkába indulsz, belüsz az autóba, de nem indul. Nincs benne benzin.
A reggeli nekünk ugyanolyan "benzin", nélküle nem működünk a nap folyamán. És ugyanúgy, ahogy szeretett autónkba se töltünk akármit, azt, hogy mit eszünk reggelire válogassuk meg!

Tudtad, hogy a felnőttek, sőt a gyerekek fele nem reggelizik?!
"A reggeli étkezés elhagyása ugyanis kiemelt kockázati tényezője a gyermekkori elhízásnak. Ezen túlmenően, azok a tanulók, akik nem reggeliznek, rosszabban teljesítenek az iskolában, gyengébb a memóriájuk és gyakran agresszívek. A reggeli étkezés adja meg azt a kezdő "energialöketet", amely az olyan megpróbáltatások közepette, mint a stressz, a rohanás vagy a fizikai munka, elengedhetetlen" - mondja Zentai Andrea, az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezetője, dietetikusa.
"A szakember szerint naponta ötször javasolt étkezni, és ezen belül a reggelinek kiemelt a jelentősége. A rendszeres reggelizés ugyanis csökkenti az elhízás veszélyét, segít koncentrálni, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, gyermekek esetében pedig hozzájárul a megfelelő növekedéshez. Ideális esetben a reggeli biztosítja a napi szükséges energiabevitel 20 százalékát." (origo)

"A három főétkezés: a reggeli, az ebéd és a vacsora fontossága ebben a sorrendben csökken. Ha valaki kevesebbet vacsorázik, az nem probléma, de a reggeli kihagyása például egy fizikai munkát végző ember esetében ájulással, rosszulléttel is végződhet. A vércukorszint ugyanis reggeli nélkül, vagy nem megfelelő energiatartalmú reggeli fogyasztása mellett könnyen leeshet" - mondja Duli Viktória, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) dietetikusa.

Tehát a reggelivel alapozzuk meg a napunkat, ettől függ, hogy milyen napunk lesz!

Mit együnk reggel?

A legfontosabb a bőséges folyadék- és fehérjebevitel!
Sok ember szerintem azért nem reggelizik, mert lusta és fáradt reggel nekiállni! Mi a megoldás?
Hétfőtől péntekig csomagoljunk magunknak előző este! Szombat, vasárnap pedig a közös reggelizés, szépen terített asztallal adjuk meg a módját.
Felejtsük el a cukros és fehérlisztes péksütiket, fornettiket! Bejutva a szervezetbe, hirtelen crackszerűen feldobja a vércukorszintet, majd leesik. Állati gyorsan felszívódik és a szervezetet hirtelen, sok és gyors  inzulintermelésre készteti! Néha bevállalható, de inkább olyan péksütiket válasszunk, amelyek teljes kiőrlésű lisztből készültek! Fogyi alatt persze nem!
Ja, igen! Hasonló a hatása a dobozos gabonapelyheknek, fitt müzliknek stb! Tele vannak cukorral! Felejtsük el! Van helyette egy sokkal finomabb, egészségesebb és olcsóbb megoldás is! (Nemsokára írok róla, ez a zabpehely!)
Ital: elsősorban VÍZ!!! Tea, tej, kávé természetesen édesítőszerrel vagy anélkül!
        A cukros, dobozos leveket felejtsük el! Vagy csavarjuk ki frissen! 

Étel: Mivel én most Norbi Update rendszere szerint próbálok táplálkozni, ezért betartom a kódokat!
Ha fogyizol, akkor 3 kódos ételt ne reggelizz, válassz az 1-2 kódot! Ha gyorsan akarsz pár kilótól megszabadulni, akkor csak 1-est egyél!
A lényeg, a reggeli tartalmazzon fehérjét, hasznos szénhidrátot!
Pl: husi, sajt, joghurt, tej + teljes kiőrlésű kenyér vagy zabpehely + zöldség vagy gyümölcs

Variációk:
  • Rántotta, tojásétel zöldségekkel
  • Zabpehely tejjel vagy joghurttal, gyümölcsökkel, magvakkal
  • Teljes kiőrlésű szendvics sajttal, sonkával, zöldségekkel vagy fűszeres túrókrémmel
Ehető ételek kódokkal!

Gyümölcsök:
1 kód: alma, ananász, citrom, görögdinnye, grapefruit, körte, meggy, őszibarack, áfonya egres, eper, málna, mandarin, narancs

2 kód: avokádó, mangó, papaya, szilva

3 kód: banán, füge, kókuszdió, szőlő

Zöldségek:

1 kód: gomba, hagyma, paradicsom, brokkoli, cukkíni, padlizsán, retek, saláta, spenót, uborka, zöldborsó, vajbab, zöldbab, káposzta


2 kód: kukorica, sárgaborsó, lencse, tarkabab


Felvágottak, sajtok, tejtermékek



1 kód: felvágottak (kolbászfélék nem!), virsli, sonka, tojás, feta sajt, mozarella, anikó sajt, natúr joghurt, 1,5%-os tej, tejföl, kefír, acitivia 0%, túró



2 kód: vaj, margarin, eidami sajt, rokfort, vajkrém, szalámi, kolbász

3 kód: camembert, parenyica, márványsajt, mascarpone, trapista, gyümölcsjoghurtok

Gabonaipari termékek

1 kód:zabpehely, zabkorpa, puffasztott rizs, búza



2 kód:graham kenyér, tönkölykenyér, Vollkorn kenyér, teljes kiőrlésű liszt, búzadara
 
3 kód: minden, amit nem írtam le az előzőkhöz!

Vigyázzatok az aszalt gyümik és magvak nagyon egészségesek, de 3-as kódúak! Fogyi alatt kerüljük, ha már elértük a célunkat, szinten tartás alatt reggelire lehet enni!

Hamarosan jövök konkrét reggeli receptekkel!
A kódokról is írok majd kicsit részletesebben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése